fredag den 6. juli 2012

Dit signalstærke barn er ikke dårligt barn


Man kan hurtigt komme til at tænke at det signalstærke barn er et besværligt, umuligt, irriterende, overaktivt, grænseafprøvende barn. Ikke sjældent hører man forældre til signalstærke børn sige: ”Han er altså så irriterende”, ”Hun græder lige meget hvad jeg gør, så det kan nærmest være lige meget alt sammen”, ”Han må da kunne forstå at jeg ikke kan bære ham hele tiden”.

Det er rigtig rigtig hårdt at være forælder til et signalstærkt barn og det er klart at man kommer til at synes det hele er for meget en gang imellem. Men lad mig understrege med det samme: Jeg mener ikke at børn kan være født irriterende eller vanskelige – Børn er født forskellige ligesom deres forældre er forskellige. Når man får et signalstærkt barn er det tid til at få nye forestillinger om hvordan børn er eller ikke er, og det er tid til at lære en ny måde at være forælder på.

Under graviditeten gør alle kommende forældre sig en række forestillinger om hvordan det vil blive at være forældre. Det gør det ikke bedre at der allerede er større børn i familien. Faktisk kan det forværre situationen, fordi man synes man så kender det hele og overraskelsen kan blive så meget desto større når det nye barn ikke er som børn er flest. De fleste glemmer desuden hurtigt hvor hårdt det er at have en lille ny og får man et signalstærkt barn kan man komme til at sammenligne barnet med sine søskende og gøre barnet til en syndebuk, der hele tiden får at vide at det er mere besværligt end de andre var. Selvom barnet er så lille at det ikke forstår dine ord, så kan det mærke dine følelser for det og du påvirker også dig selv og resten af familien når du siger negative ting om den lille. Det kan gå hen og blive en selvopfyldende profeti, hvor man glemmer at se barnets positive sider.

Man kan blive så forfærdelig skuffet, når forestillingerne om forældreskabet ikke lever op til forventningerne. Når barnet bare græder som pisket hvis tante Olga prøver at holde det. Eller når man ikke kan dele barnets smil med nogen fordi det kun ser surt og tvært ud når damen i Netto prøver at smile til det. Drømmen om at gå sammen som forældre langs skovstien med et sovende barn i barnevognen er forsvundet efter utallige forsøg, hvor turen hver gang er endt i frustrerede skænderier og sorg over at drømmen brast. Ryggen gør mere og mere ondt for barnet bliver tungere og tungere. Man kan så hurtigt komme til at blive vred på det lille barn, som kommer her og ødelægger alt og bare ikke gør andet end at brokke sig og kræve mere hele tiden. Og det er helt ok at blive vred over de tabte forestillinger, så længe man ikke lader det gå ud over barnet. Det er helt ok at tænke dårligt om den lille når sengelægningen har varet 3 timer, så længe man sørger for at arbejde på at vende tankerne igen, så man ikke fastholder sig selv i en forestilling om at det er et dårligt barn man har. Der kommer mere om hvordan man får de positive tanker frem senere i bogen.

Sensitive børn har meget at byde på. De tænker mere over verden og de er mere dybsindige end de fleste. De sensitive børn vokser op og bliver følsomme, givende mennesker, der ønsker det bedste for alle og er villige til at gå langt for at vedligeholde venskaber, familiebånd og deres følsomhed gør ofte at de tænker over hvordan de kan være med til at gøre verden til et bedre sted. Hvis du virkelig lytter til dit følsomme barn så vil du opdage en særlig form for interesse for de store ting i livet. Det kan være fantastisk spændende at lytte til et særligt sensitivt barn. De har meget at give af hvis de er trygge ved det. De signalstærke børn har alt det samme, men de har en ekstra dimension der giver dem et helt særligt gåpåmod og en massiv styrke og vedholdenhed, som gør at de kan komme utrolig langt med deres fantasier og drømme. De kan nå stjernerne hvis de vil og det er da en egenskab de fleste kun kan beundre, så lad dit barn være den det er. Det er ikke et irriterende, eller forkælet barn. Det skal ikke ’knækkes’, ’lære at indordne sig’ eller ’blive som de andre børn’. Dit signalstærke barn er lige præcis som det er født til at være. 

Det er et intenst, sundt, følsomt og stærkt barn der ved hvad det vil 
og er villig til at kæmpe for det.   

Derfor vil din kamp, mens barnet er lille ikke være spildt. Du vil få det hele tusindfold igen, når du oplever dit barn folde sig ud og mestre livet på imponerende vis. Det bliver ikke ved med at være hårdt – Alt bliver godt og en dag vil du stå og tænke tilbage på den første tid med dit signalstærke barn med et smil på læben og du vil være så stolt af dig selv fordi du har klaret noget der var helt umenneskeligt hårdt. Og alle klarer det – der er slet ingen vej udenom.  

Det er en gave at få mulighed for at se på sig selv og sin familie med nye øjne. Det er så hårdt mens det er værst, men bagefter – Når I er kommet ud på den anden side – Så kan I helt sikkert se hvor meget I har lært om hinanden og om jer selv og om de mennesker der lever i jeres nærhed. I vil blive bedre til at omstille jer, at være reflekterende, at kunne overskue ting, at stå sammen, at vide hvad I vil og ikke vil og se alle de små positive ting i livet og allervigtigst: I vil aldrig nogensinde kunne se hverdagens problemer som noget særligt, for I har klaret det der var meget værre. Livet bliver altså mere intenst, dybt og værdifuldt.




Ingen kommentarer:

Send en kommentar