fredag den 27. juli 2012

1-1 ½ år : At finde mening med sengelægningen



Det kan være hårdt at bruge en time eller to hver eneste aften på at lægge barnet i seng. Men husk at det er givet rigtig godt ud. Når barnet bliver ældre vil du få et barn, der glæder sig til at ligge i sin seng og som trygt går til ro på meget selvstændig vis. 
Alle mine børn har fået læst bog og sunget sang hver eneste aften i denne alder og jeg har siddet og strøget dem over ryggen eller holdt dem i hånden til de faldt i søvn. Ved to årsalderen har de to ældste lagt sig til at sove uden at kny og de elsker stadig at komme i seng, fordi de og hele deres krop forbinder sengen med noget særligt rart og trygt. Du kan dog roligt fortsætte boglæsning og sengekantssnakken indtil barnet selv siger stop. I en hektisk hverdag kan dette frirum om aftenen føles som dagens højdepunkt, hvor du føler dig tæt på dine børn og de på dig – Det er kvalitetstid af kaliber.


Mange signalstærke børn er så over-opmærksomme at du ikke kan få mulighed for at sidde med et blad eller en bog ved barnets seng, mens du venter på at det falder i søvn. Barnet er simpelthen for nysgerrigt og vil konstant forsøge at rejse sig for at få fat i bladet eller få din opmærksomhed. 

Ofte virker det bedst at lade som om man selv sover og blidt skubbe barnet lidt væk hvis det forøger at klatre ovenpå dig. Man kan også sidde på en stol med lukkede øjne og siden til barnet – De færreste signalstærke børn kan acceptere at du vender ryggen til – Hør for eksempel en lydbog. Det er guld værd at føle at man får læst lidt selvom det hele er så presset – også selvom man må stoppe og tænde lydbogen halvtreds gange fordi barnet forstyrrer. 
Du kan også have en lille notesblok liggende, så du kan notere lidt ned hvis du kommer i tanke om noget smart til jobbet eller lignende. 
Eller du kan ligge/sidde med lukkede øjne og nyde den ro aftenen bringer. Hold fast i at det giver dig lidt afslapning selvom den lille ’driller’ hele tiden – Du slipper for opvask, tøjvask, støvsugning, job, indkøb, de andre børn og meget andet i disse timer – Prøv at nyde det lidt. 
Du kan også udnytte tiden til at lave små mavebøjninger eller knibeøvelser og dermed få trænet lidt. På den måde kan man gøre timerne med sengelægning lidt meningsfulde trods alt. 

Ingen kommentarer:

Send en kommentar