fredag den 6. juli 2012

Afgræsning fra andre børnetyper med lignende træk



Særligt sensitive børn generelt
Cirka 20% af befolkningen er særligt sensitive. Sensitivitet findes i mange grader og på mange forskellige områder. Man kan være sensitiv på forskellige områder. Herunder lyd, synsindtryk, følelsesindtryk, fysisk berøring, smagssans og interpersonelle forhold. Der er mennesker som er særligt sensitive på alle områder og det kan være meget belastende at blive så påvirket af sig selv og sine omgivelser hele tiden.
Sensitivitet er ikke noget man vokser sig fra. Det er et medfødt træk – En slags temperament der ofte er gået i arv. Man er sensitiv hele livet, og man kan lære at acceptere og leve med sin sensitivitet, så den bliver en styrke fremfor en gene.
Sensitive børn er som alle andre børn meget forskellige. Nogle er udadreagerende – andre indadreagerende – Nogle har stort temperament – andre er mere tålmodige. Men fælles for sensitive børn er at de tænker meget over tingene og bliver meget påvirkede af deres omgivelser. De kan have mareridt eller endda lide af søvnterror hvor barnet kaster sig rundt i sengen i søvne. Barnet kan være meget småtspisende eller kræsent eller det kan have svært ved de sociale relationer. Barnet har måske let til gråd eller til pludselig voldsomme følelsesudbrud der virker ulogiske. Sensitive børn har et særligt stort behov for at blive talt med og for at blive forstået.
I institutionerne og skolerne får man ofte at vide at det sensitive barn ikke deltager nok eller virker fraværende og dagdrømmer. Mange fagpersoner forsøger at ’lave om’ på barnet så det passer bedre ind i institutionslivet. Ofte får det en negativ effekt hvor barnet lukker sig inde i sig selv og bliver skrøbeligt og usikkert.
Sensitive børn kan have gavn af rådene i denne bog, men forældre til sensitive børn kan måske ikke genkende alle historierne og følelserne som beskrives her ligesom de sensitive børn ikke nødvendigvis følger samme udviklingstrin som de signalstærke. 
Signalstærke børn er sensitive børn med ekstra udfordringer oveni.
  
Højt begavede børn
Særligt begavede børn er typisk også meget sensitive. Derfor vil de have mange lighedstræk med de signalstærke og særligt sensitive børn. Extroverte højt begavede kan ligne signalstærke børn rigtig meget og da deres perceptionsapparat netop fungerer på et særligt hastigt niveau kan de nemt blive overstimulerede og utilfredse, idet de forstår at der er mange muligheder, som deres fysiske formåen endnu ikke tillader dem. Man kan sige at forældre til højt begavede extroverte børn har tre udfordringer: Sensitivitet, for tidligt forståelsesapparat og udadreagerende reaktionsmønster.
Et højt begavet barn er typisk 3 måneder eller mere forud for sine jævnaldrende rent forståelsesmæssigt, sprogligt og motorisk – Ikke nødvendigvis på alle områder dog. Meget ofte er børnenes evne til at håndtere egne følelser ikke aldersvarende og de kan håbløst bagud på dette område.
Den nemmeste måde at skelne mellem et signalstærkt barn og et extrovert højt begavet barn er ved at se på barnets milepæle sammenlignet med jævnaldrende. Det skal dog understreges at signalstærke børn meget ofte er lidt fremmelige rent motorisk, idet de er så utålmodige, nysgerrige og aktive og dermed får prøvet flere ting af tidligt. De højt begavede er dog mere konsistent fremmelige og mere markante.
Et extrovert højt begavet barn kan have glæde af rådene i denne bog, men man må som forælder til dette barn være opmærksom på at der er en ekstra dimension, som handler om stimuli. Højt begavede børn kan blive ulykkelige hvis der er for lidt udfordringer og der vil derfor også være særlige overvejelser man må gøre sig omkring vuggestue og/eller dagpleje, samt dagligdagens opbygning.

For tidligt fødte børn
Når et barn er født for tidligt så er det næsten altid særligt sensitivt på en lang række områder. Årsagen er at barnets nervesystem ikke er klart til at optage den mængde informationer omverdenen byder på. Selv børn der er født kun fire uger før termin kan have symptomer på at være for tidlig født.
For tidligt fødte børn har derfor brug for særlig megen afskærmning, nærkontakt og tryghed i de første måneder eller endog år af deres liv og mange af deres reaktioner kan ligne de som signalstærke børn har. En del af rådene i denne bog kan da også med fordel bruges til disse børn, men man må gøre sig klart at for tidligt fødte ikke er signalstærke børn – De vokser sig fra en del af symptomerne eller kan udvikle andre symptomer på sigt, som ikke ligner de signalstærke børns.
Dermed ikke sagt at et for tidligt født barn ikke kan være signalstærkt. Den bedste måde at finde ud af om barnet er signalstærkt er ved at se om barnet på sigt gennemgår nogenlunde samme udviklingstrin som det signalstærke barn.

Børn med sanseintegrationsforstyrrelser
Sanseintegrationsforstyrrelser er gennemgribende forstyrrelser i barnets sanseapparat. Børnene er motorisk usikre på deres krop og de er frustrerede fordi de ikke kan opfatte omverdenen i overensstemmelse med omverdenens faktiske form. Det vil sige at
Børnene kan som helt små have nogle reaktioner, der ligner de signalstærke børns men når de begynde at tumle omkring vil man kunne se at de har svært ved at bruge deres krop optimalt og de vil have svært ved at lære af erfaringer fordi kroppens reaktioner ikke passer til barnets ønskede bevægelser. Barnet har brug for professionel hjælp til at lære sin krop at kende og til at forstå afgrænsningerne mellem omverden og

Tidligt skadede børn eller børn med meget usikre forældre
Jeg må nævne denne kategori af børn, idet deres reaktioner kan minde om signalstærke børns. Et barn hvis forældre er meget usikre på forældrerollen bliver selv usikkert på hvad der forventes af det og hvordan det bedste kan samarbejde med sine forældre. Derfor kan et sådant barn være meget utrygt og smågrædende og afhængig af sine forældre, hvilket kan vise sig som klyngende adfærd eller ved gråd og stagnation i og efter uvante situationer. Hvis du er i tvivl om hvorvidt dit barn reagerer på din usikkerhed som forælder, så bør du kontakte din sundhedsplejerske eller ringe til den åbne rådgivning ved kommunens socialrådgivere, så du kan få afklaret din situation og få nogle redskaber til at skabe mindre utryghed for dig og din familie.
Det skal dog siges at alle forældre til signalstærke børn i perioder tvivler på sig selv og deres forældreevne, så bliv ikke bekymret når du læser dette – Det er kun i sjældne tilfælde at din usikkerhed som forælder er så voldsom at den påvirker barnet i så stor grad. 



Fysiske sygdomme    
Refluks:
Ved mavesyrerefluks kommer mavesyre og mad op i spiserøret. Vi kender det næsten alle som sure opstød og halsbrand. Hos nogle babyer er der tendens til at dette sker meget ofte og derfor kan det svie og brænde op gennem spiserøret og i slemme tilfælde danne blærer og sår, som er meget smertefulde. Et barn med refluks vil derfor være meget ulykkeligt og brokke sig meget ofte eller græde når det er værst.
Når barnet ligger ned glider mad og syre endnu nemmere op i spiserøret og derfor kan barnet være mest ked af det når det ligger.
Symptomerne på refluks er ikke særlig tydelige, men ofte gylper barnet meget og virker ulykkeligt. Nogle børn tager ikke nok på i vægt eller vægrer sig ved at spise. Ved mistanke om refluks bør man tale med sin læge
.
Væske i mellemøret:
Væsken kan samle sig i øregangen efter en mellemørebetændelse eller en forkølelse. Har barnet væske i mellemøret kan det gøre ondt at ligge ned, da væsken så presser på det indre øre. Barnet hører ikke så godt og reagerer måske ikke på lyde som det plejer. Barnet kan også være pylret og irritabelt fordi væsken generer. Hvis barnet græder når man lægger det ned eller vågner meget ofte, så bør man altid få ørerne tjekket hos en ørelæge. Den praktiserende læge kan ikke se væsken med de almindelige apparater, så tag altid hen hos en autoriseret ørelæge. 

Ingen kommentarer:

Send en kommentar