søndag den 20. januar 2013

Overstimulering hos de mindste


De signalstærke børn bliver meget nemt overstimulerede. Når barnet er overstimuleret betyder det at barnet har fået så mange indtryk fra omverdenen eller sig selv at nervesystemet ikke kan nå at sortere i oplevelserne. Overstimulering vil være et opmærksomhedspunkt resten at det signalstærke barns liv, men i de første måneder vil det være sværest at finde den rette balance mellem stimuli og overstimulering fordi nervesystemet endnu er så umodent og fordi baby ikke har fået nogen værktøjer til at håndtere sin overstimulering med. Værktøjerne skal du give dit barn gennem de næste mange år af barnets liv, men de første og vigtigste værktøjer er at kunne berolige sig selv og at sige fra.

Baby kan allerede sige lidt fra ved at vise tegn på overstimulering. Det er op til dig som forælder at være opmærksom på tegnene og hjælpe baby med at finde ro. 

Tegn på at dit spædbarn er overstimuleret:
·        Barnet græder voldsomt og kan ikke trøstes
·        Barnet pjevser og klynker uden nogen tydelig årsag
·        Barnet forsøger at dreje hovedet væk fra legetøj, lyde eller dig
·        Barnet spræller vildt med arme og ben uden at grunden er en tydelig interesse for noget
·        Barnet krummer sig sammen og bliver meget anspændt
·        Barnet kan ikke finde ud af at amme/tage flasken
·        Barnet kan ikke falde i søvn

Metoder til at hjælpe barnet med at finde ro:
·        Din ro smitter af på barnet, så forsøg at være rolig og give indtryk af at du har styr på det selvom du måske ikke føler det sådan inden i. Hvis du er meget urolig selv så lad far komme på banen.
·        Vend barnet ind mod dig selv og bær rundt med vuggende bevægelser
·        Brug evt. en stofklud til at lægge over barnets hovede så lys og farver dæmpes.
·        Læg mærke til hvornår dit barn viser tegn på overstimulering og prøv at undgå for meget af det samme. Det kan være at dit barn reagerer på lyde, farver eller bevægelser.
·        Fjern barnet fra det der skaber uro – Hvis du er på besøg, så gå ind i et stille rum eller ud i naturen med barnet, og dæmp lyset.
·        Lad være med at prøve at få dit barn til at sove. Barnet kan først falde i søvn når det er beroliget.
·        Husk at hvis dit barn er meget overstimuleret så kan det tage 20 minutter eller mere før barnet falder til ro igen.
·        Tal til dit barn med beroligende stemme eller syng en velkendt sang.
·        Kraftige vuggebevægelser. Du kan med fordel gå rundt med dybe knæbøjninger. Op/ned–bevægelsen virker ofte bedre end frem og tilbage. Derfor virker rigtige vugger sjældent.
·        Tæt kontakt til dig – gerne hud mod hud.
·        Opretholdt stilling, hvor barnets hoved ligger på din skulder, fremfor at barnet ligger ned i dine arme
·        Sidde på sengekanten og skubbe med fødderne på gulvet, så du får en op/ned-bevægelse
Forslag til at undgå overstimulering:
·        Lad være med at lade andre holde dit barn. De fleste signalstærke babyer bliver meget overstimulerede af at være hos andre end mor og far.
·        Vend dit barn med ansigtet ind mod dig selv (hvis barnet vil), så familie og venner ikke hele tiden kontakter barnet
·        Slyngevuggen og slyngen kan skærme barnet for synsoplevelser samtidig med at barnet kan vugges
·        Fortæl familie og venner at dit barn nemt bliver overstimuleret, og at de kan hjælpe ved at tale lavt og lade være med at røre barnet
·        Tal selv lavt/dæmpet når du snakker med dit barn
·        Løft dit barn stille og roligt op. Pludselige bevægelser kan skabe uro
·        Nogle signalstærke babyer reagerer kraftigt på farver. Forsøg at undgå billeder og vilde farver på sengen eller i barnevognen eller i det rum hvor du prøver at berolige.
·        Lad være med at have for meget legetøj omkring barnet
·        Hvis du er på besøg med dit barn, kan du lægge en stofble hen over bæreselen eller slyngen så barnet skærmes mod bevægelser, lys og mennesker der skal kigge ned hele tiden.
·        Brug svøb til dit barn, så barnet ikke bliver overstimuleret af sine egne bevægelser. Hvis barnet ikke kan lide svøbet så prøv at lave et løst svøb omkring barnet, hvor det kan bevæge sig lidt indeni
·        Prøv at amme/give flaske lige inden du tror dit barn bliver for sultent
·        Reager med det samme når dit barn græder eller kalder, så det ikke når at geare op
·        Klip mærker i tøjet af så de ikke kradser og prøv at undgå syntetisk tøj der kan irritere
·        Dæmp lyset – især når der skal slappes af eller soves
·        Lad være med at bruge kraftigt duftende vaskemiddel, ryge eller på anden måde skabe dårlige lugte omkring den lille – især der hvor der skal soves
·        Forsøg at virke sikker på dig selv – Den lille har brug for at de voksne ved hvordan verden skal være, for barnet oplever det hele som et stort kaos i denne første tid
·        Lad endelig være med at afprøve en masse på kort tid. Husk at barnet er længe om at omstille sig og opdage at det godt kan slappe af – det tager mindst 20 minutter hvis barnet er meget stresset.
·        Lad være med at introducere for meget nyt på en gang. Ny sofa i stuen, besøg af familien og overgang til egen seng kan nemt være for meget
·        Mange signalstærke babyer er berøringssensitive, så lad være med at nusse og røre for meget. Barnet kan have svært ved at slappe af med det. Tag i stedet rigtig fat om underben, arm eller hånd hvis barnet kan lide det.
Desværre kommer mange af børnenes reaktioner på overstimulering først efter at I er kommet hjem eller efter at gæsterne er gået. Derfor kan det være særligt svært at vurdere hvad der gør barnet overstimuleret.

1 kommentar:

  1. Hej Anja,

    Tak for en meget spændende og informativ artikel. Vi døjer lige nu med en 12 uger gammel nyfødt, der tydeligvis meget let bliver overstimuleret og kunne godt tænke os at læse lidt nærmere omkring emnet. Har du nogle bøger/artikler som du kan anbefale?

    På forhånd tak

    SvarSlet